Když chcete získat investory

Pro mladou firmu je dobrý investor velký přínos. Nepoměr mezi počtem zájemců a investorů je zřejmý. Článek přináší pár tipů:

- Získejte o investorech informace. Je dobré, když lidé, které oslovíte, budou vašemu podnikání rozumět. Hledání investora by se dalo přirovnat k hledání pracovní pozice a tomu by také měla odpovídat jeho intenzita. Dobře připravený podnikatel by měl mít přehled i o tom, zda a koho firma v minulosti financovala.

- Mějte časovou rezervu - neočekávejte okamžitou finanční injekci. Vyhledávejte investory co možná nejdříve. Proces může trvat několik měsíců a s tím je třeba počítat.

- Zkuste networking. Můžete najít lidi, kteří vás pomohou nasměrovat.

- Od začátku jednejte se zájmem o dlouhodobý svazek. Již počáteční interakce a jednání by měly odrážet zájem o dlouhodobý vztah. S investory v případě úspěchu budete komunikovat řadu let.

- Máte dlouhodobý plán? Přemýšlejte o krok dopředu za aktuální potřebu získat prostředky. Uvažovali jste o tom, co budete dělat, když prostředky získáte? Plánovali jste aktivity na pár let dopředu?

- Investor jako na rádce. Řada investorů je bývalými podnikateli, kteří mají zájem pomoci lidem, jakými bývali sami. Schopnost naslouchat a využít rady jistě ocení.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal