Když Amor udeří na pracovišti

Dobré vztahy jsou kořeny úspěchu i pro prodejní a marketingové profesionály. Vztah, který vždy vyžaduje pozornost je románek na pracovišti. Naštěstí podle nedávné studie prokleje Amorův šíp stále méně kolegů. V roce 2008 tvrdí jen 36 %, že by zvážilo vztah s kolegou nebo kolegyní oproti 42 % v roce 2005 a 39 % v roce 2007.

- Láska bolí. Je pravděpodobné, že „tokání“ zaměstnanců ovlivní jejich chování na pracovišti. Podle průzkumů v minulosti se prokázal škodlivý vliv takových vztahů na produktivitu a vytvářel nepohodlné pracovní prostředí pro ostatní zaměstnance. Horší situace ale nastává, když je na druhé straně šípu klient. Takový vztah se může vyvinout ve velmi citlivou situaci, která třeba vyústí v přesun zaměstnance, ztrátu klienta atp.

- Světlo na konci tunelu lásky. Jsou ale i dobré zprávy: ne všechny takové románky vedou ke třenicím na pracovišti. Ve skutečnosti se prokazuje, že mohou zaměstnance motivovat a ztráty produktivity se ukazují pouze v případě rozchodu.

- Ve jménu lásky. Přijde doba, kdy se možná budete muset vypořádat s rostoucí přízní mezi zaměstnanci. Buďte připraveni a zajistěte, abyste vy i váš tým vše udrželi v rozumných mezích pomocí následujících tipů:   

- Prověřte existenci pravidel pro takové situace. Je na pracovišti zákaz milostných vztahů? Pokud ano, hledejte svá milostná spojení někde jinde. Nemá cenu riskovat kariéru za nejisté rande.  

- Přemýšlejte o rozchodu. I to je třeba brát od začátku v potaz. Pokud jste přesvědčeni, že vy a druhá strana dokážete zachovat profesionalitu, i když se váš vztah rozpadne, pak můžete jít směle do toho.  

- Ověřte dostupnost. Když jste si vyhlédli svého Romea nebo Julii, měli byste si ověřit, zda již není zadaný nebo zadaná. Není zapotřebí ukázat karty, pokud je váš idol šťastně ženatý a skandál na pracovišti není pro kariéru dobrý.  

- Vyhněte se pracovním hovorům. Hlavní nebezpečí první schůzky s kolegou nebo kolegyní je hovořit o práci. Musíte přece hlavně zjistit, zda máte s vaším potenciálním partnerem nějaké společné osobní zájmy. Pokud zaměříte konverzaci na práci, můžete říci něco o kolezích nebo firmě, čeho pak budete později litovat.  

- Pozor na jazyk. Stejně jako byste si měli dávat pozor na to, co řeknete o práci na schůzce, platí to i naopak. Udržujte své osobní věci osobní. Někteří vaši spolupracovníci možná mohou spekulovat o vašem vztahu. Nemusíte jim ale zbytečně dodávat podrobnosti. 

- Plánujte budoucnost. Pokud váš vztah vypadá vážně, pak byste měli společně zvážit, zda by nebylo lépe, kdyby se jeden z vás nechal přeložit na jiné pracoviště, nebo zcela změnil zaměstnavatele. Tak dokážete udržet váš osobní a pracovní život separátně.  

-av-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine