Kdy podnikat s blízkými

Řada malých podnikatelů podniká s manželem či manželkou, sourozenci, rodiči apod. Pokud je vaším cílem pracovat doma, jistě si říkáte, proč nevyužít spolupráce právě s těmito blízkými lidmi. Ne vždy je to však dobrý nápad. Článek proto shrnuje případy, kdy je obchodní spolupráce s rodinou či blízkými přáteli vhodná.

- Když má vaše polovička stejné dovednosti a zájmy. Pokud si chcete založit například instalatérskou firmu a vaše žena ovládá účetnictví a může vám pomoci s finančními záležitostmi, je to dobrá volba.

- Když vaše polovička koupí obchodní příležitosti nebo franšízu. Předpokládá se samozřejmě, že půjde o případ, kdy váš blízký přítel nebo příbuzný přijde k obchodní příležitosti, která by vás zajímala.

- Když vaše polovička může pozitivně přispět vašemu byznysu. Může přijít doba, kdy bude ve správný čas a na správném místě ve svém životě, aby mohla prospět vám a vašim zákazníkům. Pak je to vhodný čas na spolupráci.

- Když vaše polovička má zdroje, které potřebujete. Tato situace nastane například, když potřebujete hotovost, aby vaše firma přežila a vaše polovička by vám ráda pomohla. Může také mít důležité kontakty, které by vám pomohly.

- Když vaše polovička má více práce, než může zvládnout. Může nastat situace, kdy bude tak úspěšná, že bude potřebovat rychlou pomoc.

Ne každé obchodní partnerství s blízkými lidmi bude fungovat. Každodenní úzká spolupráce může zhoršit váš osobní vztah. Proto byste měli být vždy připraveni v případě nutnosti obchodní partnerství ukončit. Nikdy nenechte špatnou situaci, aby se ještě zhoršila jen proto, že se bojíte říci blízkému člověku, že vaše podnikání nefunguje. Buďte upřímní k sobě i svému partnerovi.

-kk-
Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com