Každodenní vůdcovství

V médiích se dozvídáme o vůdcovských dovednostech manažerů z nadnárodních korporací a dalších proslulých řídících pracovníků. Vůdcovství se však také denně odehrává ve školách, různých společenstvích nebo domovech. „My vymezujeme vůdcovství na základě úkolů, nikoli rolí nebo pozic,“ vysvětluje André Martin z amerického Centra pro kreativní vůdcovství. „Vůdci jsou ti, kteří ve spojení s ostatními dokáží ukazovat směr, budovat odpovědnost a oddanost.“

Centrum pro kreativní vůdcovství uspořádalo speciální studii zaměřenou právě na „každodenní vůdce“. Probíhala po dobu šesti měsíců a účastnili se jí respondenti z pěti skupin: pedagogové, zaměstnanci veřejného sektoru, poskytovatelé profesionálních služeb, majitelé malých firem a atypičtí vůdci. Postupně se tak vedly rozhovory s učiteli, prodavači aut, lékaři, účetními, soudci, starosty, řediteli neziskových společností, matkami s domácnosti nebo dobrovolníky z armádních mírových jednotek.

Studie nakonec souhrnně definovala vůdcovství jako „vytváření sdílené vize pro pozitivní změny, pomoc při soustředění zdrojů na správná řešení, inspirování a motivování druhých a poskytování příležitostí pro rozvoj a učení“. Z dovedností je pro každodenní vůdce nejdůležitější interpersonální otevřenost a schopnost vytvářet vztahy. Dále je potřeba oddanosti, prokázaných znalostí, organizačních dovedností a umění jednat a přesvědčovat. V budoucnosti se očekává stále větší důležitost komunikačních dovedností a schopnosti určovat směr.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership