Kancelářská politika: Je to vyloženě špatná věc?

Jedna z výhod práce na dálku je to, že pracovník zůstává mimo všechny klepy a kancelářské intriky. Nezapojuje se do konfliktů, které jsou jen o egu. Pro lidi, kteří jsou v kanceláři osobně, naopak toto všechno může být každodenní součástí práce. Je to ale špatně?

Ilustrační snímek

Politika označuje proces rozhodování, ve kterém jsou zapojeni všichni členové skupiny. Je přítomna v každé skupině – ať už je to sportovní tým, firemní oddělení nebo celá země.

O čem je kancelářská politika? Nemusí být vnímána pouze negativně. Samozřejmě existují lidé, kteří se snaží podlézat nadřízeným nebo kolegové, kteří si vždy přivlastňují zásluhy za práci ostatních. Nebo kolegové, kteří během konferenčního hovoru dlouze mluví pouze o tématech, na kterým záleží jim samotným, a pro témata ostatních nenechají prostor.

Negativní i pozitivní důsledky kancelářské politiky

Příklady dysfunkcí v týmech si není těžké představit.

  • Moc vyhrává nad přemýšlením: Rozhodnutí jsou přijímána na základě ega, nikoli na základě racionálních důvodů.
  • Zvláštní vztahy, ne zásluhy: Na egu a kamarádíčkování závisí i to, kdo bude povýšen.
  • Nedostatek uznání: Dobrá práce některých kolegů není nikdy oceněna.

Článek na webu management-issues.com přesto uvádí, že toto není jediná pravda. Kancelářská politika nám totiž může i pomoci.

  • Díky kancelářské politice víme, s kým co zařídit, když potřebujeme, aby se věci daly do pohybu (to totiž není vždy ta stejná osoba, kterou uvádí organizační schéma).
  • Umožňuje nám pochopit také to, co zůstává nevysloveno a skryto, když se mluví.
  • Umožňuje nám lépe pochopit, co má nadřízený na mysli, když s námi probírá náš výkon při hodnocení.

Politika je neutrální síla. Pomáhá nám pochopit, jak můžeme druhým pomoci a skutečně realizovat věci. Proto i když všechny ty skryté agendy mohou být někdy vyčerpávající, s kancelářskou politikou se dá žít. A její negativní důsledky můžeme rozeznat a chránit se před nimi.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues