Kalifornie postrádá prostředky řízení rizika

Článek pojednává o strategii americké energetické společnosti **Duke**, která se – podobně jako další - snaží získat prvenství na americkém trhu s energií.

Vrchní viceprezident pro správu majetku Steve Gilliland (mimochodem absolvent stejné školy jako Jeffrey Skilling – prezident společnosti Enron) přikládá klíčový význam právě způsobu nakládání s majetkem a obchodování. **Duke** věnuje značnou pozornost také řízení rizika: společnost disponuje předem připravenými softwarovými šablonami, které mohou využívat všechna oddělení.

Nejvážnější chybou elektroenergetického trhu Kalifornie je podle Gillilanda nedostatek prostředků pro zmírňování (cenové) nestálosti. Většina změn na kalifornském trhu však byla údajně provedena správně. Obdobným programem deregulace jako Kalifornie a obdobně vysokými maloobchodními sazbami a počtem obyvatel se vyznačují státy Texas, Illinois, New York a Pensylvánie.

V souvislosti s vysokými cenami plynu neočekává Gilliland žádnou významnou konkurenci ze strany tepelných elektráren spalujících uhlí. Společnost **Duke** chce v budoucnosti – kromě stávajících plynových turbín – disponovat všemi typy elektráren, včetně jaderných.

Šance na přežití se do značné míry údajně odvíjí od struktury kapitálu. V této oblasti odvádí společnost **Duke** vynikající práci.

**Datum vydání: VI/2001**
Zdroj: Electrical World - Server společnosti Platts s články o energetice, nerostných surovinách a dopravě.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Electrical World