Jste dostatečně pojištěni na práci z domova?

Pokud podnikáte z domova, rizik je celá řada. Chodí za vámi klienti? Mohli by vás zažalovat, pokud uklouznou na vašich neudržovaných schodech. Používáte garáž jako kancelář? Někdo by vás mohl vykrást. Největší chybou je, pokud se spoléháte na to, že vaše běžné pojištění domácnosti bude krýt i takováto rizika. Běžné pojistky kryjí jen zlomek škod spojených s podnikáním v domácnosti. Přesto se řada podnikatelů nepřipojistí a riskuje velké ztráty.

Není známo, kolik domácích podnikatelů je nepojištěno, ale existují důkazy, že spousta z nich si neuvědomuje, že nejsou kryti. Většina těch, kteří jsou nepojištěni si myslí, že pojistku nepotřebují, nebo že firma je příliš malá a stejně tak i rizika.

Odborníci ale doporučují uzavřít pojistku zvlášť na podnikatelské aktivity. Existují různé možnosti, jak se pojistit, rozhodnutí bude záviset na velikosti a povaze vašeho podnikání.

Existuje něco jako dodatek k vaší stávající pojistce domácnosti, který zaopatří a zahrne i podnikatelská rizika a majetek. Obvykle ale nenabízí velké krytí, takže je vhodný spíše pro podnikatele, jejichž činnost nevyžaduje vlastnění drahých strojů či přístrojů a prostor a které navštěvuje jen minimum klientů osobně.

Podnikatelská pojištění bývají komplexnější a obvykle zcela separátní od ostatních pojistek, které jste uzavřeli. Krytí obvykle zahrnuje obchodní majetek, zodpovědnost, ztrátu příjmů a úrazy.

Doporučuje se uzavírat dodatkové smlouvy s agentem, který s vámi uzavřel základní pojistku. Tento člověk bude znát vaši současnou úroveň krytí a bude schopen nejlépe určit, co ještě bude potřeba. Musíte mu říci vše o tom, co vaše podnikání obnáší, kolik a jaký majetek je užíván k podnikání, a zda se nachází u vás doma, nebo v oddělených prostorách, což může ovlivnit druh pojištění. Také se doporučuje agentovi předložit obchodní plán, což mu pomůže identifikovat pravděpodobnost jednotlivých rizik. Také pojistka osobního auta nebude krýt v případě, že auto používáte k firemním účelům.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal