Jsou finance nejlepší průpravou pro funkci výkonného ředitele?

V dnešním světě, který je stále složitější a nejistější, vypadá na první pohled samozřejmě, že firmy potřebují vůdcovské týmy s rozmanitějšími znalostmi a dovednostmi než v minulosti. Minimálně výkonní ředitelé velkých firem však příliš diverzifikovanou skupinu netvoří. Upozornil na to výzkum personální agentury Robert Half ve Velké Británii, který ukázal, že polovina výkonných ředitelů největších britských firem (FTSE 100) má vzdělání a zkušenosti z oblasti financí. Před třemi roky to přitom byli jen tři z deseti. Trend navíc stále sílí, jelikož finanční „background“ má sedm z deseti výkonných ředitelů jmenovaných v roce 2010.

Výzkum dále ukazuje, jak malý pokrok proběhl v otázce genderové a věkové diverzity. Počet žen v čele společností z žebříčku FTSE100 zůstává beze změny – stále jsou to čtyři ženy. Počet výkonných ředitelů mladších 45 let stoupl ze čtyř na šest.

Homogennější povaha funkce výkonného ředitele odráží dle Robert Half silnější regulaci velkých firem a potřebu odpovědnosti vyjádřené čísly. Vzhledem k ústupu ekonomické krize a potřebě posílit konkurenceschopnost lze očekávat, že trend jmenování finančních odborníků do rolí výkonných ředitelů bude i nadále posilovat. Objevují se však i pochyby o tom, zda právě finanční odbornost je tou nejlepší kvalifikací pro výkonného ředitele, který by měl být především dobrým lídrem.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues