Jednoduché poděkování udělá hodně

Téměř třetina britských zaměstnanců nikdy neslyšela poděkování za své přispění v práci. Ukázal to výzkum společnosti Maritz, která se zabývá zlepšováním pracovní výkonnosti, provedený u příležitosti Národního týdne poděkování (National Thank You week) od 19. do 23. listopadu. Pro 28 procent oslovených zaměstnanců je takové chování nadřízených důvodem k odchodu ze zaměstnání.

Poděkování má pozitivní nebo velmi pozitivní vliv na devět z deseti oslovených. Dva z pěti pak udávají, že poděkování má velmi pozitivní vliv na jejich produktivitu a setrvání u firmy.

Profesorka Henley Management College Elizabeth Houldsworthová vysvětluje, že poděkování je výrazem běžné slušnosti, přesto je v zaměstnání často přehlíženo. Poděkování je podle ní prostředkem ke splnění cílů v souvislosti s udržením zaměstnanců a vysoké produktivity. Akademické výzkumy potvrzují, že vedle zachování rovnováhy mezi pracovním a osobním životem je pro zaměstnance nejdůležitější komunikace a uznání.

„Pracoviště se mění a lidé chtějí více než jen výplatu. Britští zaměstnanci chtějí být uznáváni za své úsilí, mít pocit, že přispívají ke změnám k lepšímu a odpovídající rovnováhu mezi prací a soukromím,“ doplňuje ředitel Maritz Nick Bender. „Manažeři a šéfové by si toho měli všimnout a investovat čas, úsilí a peníze do toho, aby se jejich lidé cítili chtění. Naše zkušenosti ukazují, že jim to rychle přinese výhody v podobě vyšší produktivity a nižších výdajů na nábor.“

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone