Je výhodné mít obchodní partnery z řad přátel?

Zvažujete zaměstnat své přátele, protože si myslíte, že mají nápady, kontakty a odborné znalosti, bez kterých se neobejdete?

Zde je několik věcí, které je dobré promyslet. Zaprvé vůbec to, zda opravdu potřebujete takové obchodní partnery. Pokud ano, pokuste se si upřímně odpovědět, zda budou vaši přátele silní a důvěryhodní firemní lídři. Asi nejdůležitější otázkou je, jestli chcete riskovat vaše přátelství v případě, že společné podnikání vaše vztahy změní.

Pokud nemáte jednoznačné odpovědi, raději své kamarády najměte jako nezávislé kontraktory, nebo raději vůbec. Do takových vztahů byste se měli pouštět jedině, pokud je tento svazek pro vaše podnikání existenčně nutný.

Úspěšné obchodní partnerství bývá často v případě, kdy jsou osobností silné stránky a zájmy u partnerů vyvážené a příliš se nepřekrývají.

Snažte se podívat se na své přátele stejným způsobem jako na cizího člověka. Vyžádejte si všechny doklady a osvědčení, pracovní historii a také se ptejte na jejich představy o kariéře, hodnoty, pracovní etiku atp.

Pokud se rozhodnete spolupracovat, je dobré si dopředu písemně dohodnout podmínky, za kterých se tak bude dít. Čím méně nevyjasněných záležitostí, tím méně prostoru pro případné spory a ublížení.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal