Je vaše firma mrštná, nebo těžkopádná?

Ilustrační snímek

Hierarchická organizace, kdy každá úroveň má jasně definovanou roli v procesu, ve kterém jde strategie shora dolů, je zastaralý přístup. Dnes je třeba rychle reagovat na všechny divoké změny, které se odehrávají. Management se musí zaměřit na to, jak reagovat rychle spíše než na to, jak mít vždy pravdu. Proto se musí změnit i způsob, jakým přemýšlíme.

Cíle pro zaměstnance se musí změnit také, jinak celkové změny nedosáhneme. Musíte po svých zaměstnancích chtít, aby oni sami změny podporovali. Inovace, to musí být odpovědnost všech. Jedině tak se vám podaří zrychlit tempo, jakým se mění vaše strategie, radí web management-issues.com.

1) Lídři

Je to o tom, jak rychlé je vaše rozhodování a o tom, jak se vám daří vaše vedení sjednotit s celkovou strategií. Také jde o důvěryhodnost a jasnost vaší komunikace.

2) Strategie

Mrštnost v této oblasti spočívá především v tom, jak svou strategii vytváříte. Měli byste posílit a podpořit diskuze uvnitř vašich týmů a strategická rozhodnutí dobře komunikovat ostatním. Také musíte na své kolegy a zaměstnance klást nároky, které pro ně budou aspoň trochu výzvou.

3) Kultura

Je to o tom, jak vaše společné hodnoty a názory vedou chování a jednání kohokoli ve firmě. Kultura vaší společnosti má obrovský dopad na to, zda je vaše firma agilní, nebo ne. Kulturu ovlivníte tím, jaká pravidla přijmete.

4) Struktura

Vaši manažeři by měli mít jasnou pravomoc rozhodovat a vaše operativa i všechny procesy musí být robustní a silné. Když to tak bude, bude vaše struktura přispívat k tomu, aby vaše firma byla více agilní.

5) Učení a změna

Všichni by měli chtít měnit věci a neustále generovat nové nápady. Vytvořte vnitřní i externí sítě, díky kterým bude snazší nalézt nové nápady. Sdílení poznatků a tvorba nových myšlenek pomohou vaší firmě změnit se k lepšímu a také vyrovnat se s tím, co je následkem rozhodnutí přijatých v minulosti.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues