Je management vůbec pro mě?

Povolání manažera vypadá na první pohled lukrativně. Nemusí však takovým být pro každého. Každý, kdo nenechává svou kariéru náhodě by tedy měl svá pracovní rozhodnutí důkladně zvážit. Článek předkládá výstižný popis kladných a záporných stránek manažerské profese. Mezi pozitiva patří v tomto smyslu například fakt, že manažer je obecně dobře placen. Dále sem patří i určitá moc, kterou ve své pozici panuje, prestižní místo ve společnosti, které díky své pozici získává, nebo osobní uspokojení.

Povolání manažera má však i stinné, záporné stránky. Manažeři jsou často na svých vrcholných pozicích sami, nikdo nemá příliš rád velké šéfy. Musejí být schopni okamžitého rozhodnutí, pohybují se ve stresovém prostředí, vždy je někdo připraven zaujmout jejich místo. Manažer má navíc i důležitou právní a finanční odpovědnost.

Každý, kdo uvažuje o tom, zda je ten pravý na manažerskou pozici by měl individuálně zvážit uvedená pro a proti. Manažerské povolání není pro každého. Je to vesměs stresující a náročná práce, a tak musí každý zvážit sám, zda je to to, co opravdu chce. Důležité je umět se rozhodnout i v tom, co nechceme dělat.

**Datum vydání:** II/2003
Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management