Je ISO 9002 nesmysl?

Kdyby lidé pouze dělali svou práci, nemusely by existovat žádné normy ISO. Více než jisté jsou ale dvě věci, práce nebude nikdy přesně vyhovovat a nějaká norma ISO bude existovat vždycky. Oblast poskytování organizačního poradenství se velice dynamicky rozvíjí spolu s průmyslovou výrobou. V současné době podniky implementují ISO 9002.

Zavedením systému ISO 9002 si však podniky mohou ublížit. ISO 9002 má sloužit velkým průmyslovým podnikům ke snížení rizika souvisejícího s dodávkami. Neočekávaným důsledkem této snahy je však přeměna podniku v sevřenou základnu nákupčích úzce zaměřenou na snižování nákladů. Pokud je tedy cílem podniku nechat rozhodování o nákupech na inženýrech a manažerech výroby prostřednictvím inovování a rozlišování toho, co prodávají, ISO nemusí být nejvhodnějším řešením.

Nejnovější norma ISO zdůrazňuje zákaznickou spokojenost. Důležité je ale ujistit se, že podnik uspokojuje ty pravé uživatele svých výrobků či služeb. Pokud bude měřit spokojenost ve smyslu prodejců, kteří se zajímají výhradně o ceny mezi identickými dodavateli, jak může zvítězit?

-kk-

**Datum vydání:** V/2004
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher