Jde vaše kariéra správným směrem?

Ilustrační snímek

Máte více ambicí, než jen chodit do práce, nosit domů výplatu a utrácet ji? Pak byste měli aktivně řídit svou kariéru. Začněte tím, že se rozhlédnete kolem sebe a budete sledovat, zda si svým chováním sami neprodlužujete cestu k povýšení nebo účasti na nových zajímavějších projektech. Osm varovných signálů stagnující kariéry a praktických možností řešení přinesl server Inc.com.

Okolí vás hodnotí průměrně dobře

To v podstatě znamená, že se nikam neposouváte. Jděte proto za svými šéfy, kolegy i podřízenými a ptejte se, v čem se můžete zlepšovat.

Šéf vás sice hodnotí dobře, ale nepovýší

Pak k vám zřejmě není zcela upřímný a chcete-li to změnit, přímo jej oslovte s dotazem, v čem se máte zlepšit.

Šéf vám vytýká stále totéž

Asi jej dostatečně neposloucháte a měli byste se v naslouchání zlepšit. Se zpětnou vazbou od nadřízeného nemusíte souhlasit, měli byste ji však důkladně zvážit.

Vaše firma propouští

Pokud se nejedná o jednorázovou záležitost, pravděpodobně nepracujete pro zdravou a rostoucí firmu. Nebudete tedy od věci, když se poohlédnete jinde. Nemusíte odcházet, ale měli byste být připraveni.

Stále více dobrých lidí odchází

Sledujte situaci a snažte se zjistit, proč. Nejjednodušší vysvětlení je většinou to správné. Pravděpodobně tedy bude na čase oprášit životopis.

Vše je tajné

Pokud nepracujete pro firmu, v jejíž kultuře je přímo zakořeněna potřeba uchovávat tajemství, něco není v pořádku. Obchází-li vás paranoia, zvažte kariéru na příjemnějším místě.

Firma stagnuje a nevydělává

A spolu s ní stagnuje i vaše kariéra. Další důvod, proč se zajímat o práci jinde.

-kk-

Zdroj: CBS MoneyWatch - server americké mediální skupiny CBS věnovaný managementu a obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje CBS MoneyWatch