Jaké spodní prádlo mají nosit bankéři? UBS to ví

První dojem se počítá, řeklo si vedení švýcarské banky UBS. Na 43 stránkách pak popsalo svým zaměstnancům, jak oslnit zákazníky upraveným vzhledem. Neomezilo se přitom jen na seznam, který by ukládal, co nosit a nenosit, ale věnuje se i hygieně a celkové péči o tělo. Jak uvedl list Wall Street Journal, nový dress code UBS pracuje dokonce s aforismy hodnými módních časopisů.

Sestavení pravidel pro oblékání je součástí širší iniciativy, kterou UBS testuje v pěti pilotních pobočkách ve Švýcarsku. Navazuje na nedávnou reklamní kampaň, jejímž cílem bylo obnovit důvěru a posílit vztahy s klienty.

Ve výběru oblečení svých zaměstnanců se UBS nijak neodklání od klasických bankovních pravidel. Zaměstnancům ukládá nosit dobře střižené obleky tmavošedé, černé nebo tmavomodré barvy, které symbolizují „schopnost, formálnost a rozvahu“. Ženám nejsou povoleny krátké sukně, přičemž ideální délka sukně má být k polovině kolen. Okázalé doplňky jsou zapovězeny. Popsán je však i výběr spodního prádla, konkrétně u mužů. To má být „kvalitní a snadno pratelné, ale zároveň nebýt vidět“. Uzel na kravatě musí odpovídat tvaru obličeje a celkové postavě.

Vlasy a vůně jako nástroje popularity

Sekce věnovaná úpravě vlasů začíná vysvětlením, že dobře pěstěné vlasy a elegantní účes zvyšují podle nejnovějších výzkumů „individuální popularitu“. Kromě účesů se zabývá i barvením a ženám ukládá pravidelně si dobarvovat odrostlé vlasy. Muži by si naopak neměli barvit vlasy, aby vypadali mladší. Barva by totiž pouze upozornila na to, kolik let jim skutečně je. Ke kadeřníkovi by však měli chodit každý měsíc. Samozřejmostí je hladké oholení.

Při jednání se zákazníky je také třeba dávat pozor také na nepříjemné čichové vjemy. Jakékoli silné vůně nejsou povoleny. Zaměstnanci nemohou jíst česnek a cibuli, kouřit ani se pohybovat v zakouřených prostorách nebo používat silné parfémy.

Mluvčí banky Jean-Raphael Fontannaz připustil, že pravidla mohou vypadat velmi detailně a působit „švýcarsky přesně“. Na vysvětlenou dodal, že původně byla vytvořena pro dočasné pracovníky, pro které může prostředí banky být nové. Jak se osvědčí, ukáže testovací provoz.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online