Jak zvýšit výkon a produktivitu firmy

Autor ve svém článku popisuje přeměnu běžné průměrné společnosti ve větší firmu s vyšším výkonem a lepšími hospodářskými výsledky. Vyvrací mýty, které tuto přeměnu provázejí a dokládá své názory výsledky výzkumu, který provedl u více než 1 400 firem.

Podle něj nemusí například této přeměně předcházet nákup jiné firmy nebo „revoluce“ ve společnosti. Vše se může odehrát naprosto bez problémů a v tichosti. Autor přirovnává přeměnu společnosti k vejci, z něhož se po několika dnech vylíhne kuře. Navenek se nestane zdánlivě nic, ale ve vejci probíhají velké změny.

Autor dále přirovnává proces zvyšování výkonnosti firmy k setrvačníku – zpočátku dá práci uvést setrvačník do pohybu, pak ale funguje vše hladce a téměř bez zásahů zvenčí. Důležitá je i role managementu – vedoucí pracovníci musí přijmout do firmy ty správné pracovníky a naopak propustit ty, kteří se neosvědčili.

Za měřítko zlepšování výkonu a produktivity se považuje zvyšování podílu akcií firmy na trhu. Cesta ke zlepšení výkonu a produktivity firmy vyžaduje trpělivost – podle autorů trval většině firem tento přerod zhruba 5 let.
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company