Jak zvládat umění vyjednávat?

Když se zamyslíte, zjistíte, že umění vyjednávat je alfou a omegou v celé řadě situací profesního i osobního života. Není sice součástí formálního vzdělávacího procesu, naštěstí se mu lze naučit v kterékoliv životní fázi a tak zkvalitnit a ulehčit jisté procesy.

Pár tipů, jak rozvíjet schopnosti vyjednávače:

- Spolupracujte, nekonkurujte. Je velká chyba domnívat se, že vám někdo dá něco za nic. Zkuste proto určit, co chce druhá strana za to, co požadujete vy.

- Zosobněte situaci. Uvědomujte si, že vyjednáváte vy osobně, přestože reprezentujete firmu. Když budete i druhou osobu vnímat tímto způsobem, ulehčí vám to podívat se druhé straně do očí.

- Zvyšte svá očekávání. Obvykle dostanete, co očekáváte. Pokud si nevěříte a myslíte si, že nemůžete uspět, je velká pravděpodobnost, že se vaše tušení splní. Když ale upřímně očekáváte, že dostanete to, co hledáte, ostatní to ve vás uvidí.

- Mějte jasno v tom, co chcete. V mnoha případech jdou lidé do jednání s tím, že čekají, co jim bude nabídnuto. Proč ale nechávat někoho dalšího, aby rozhodl, co chcete? Schopnost specifikovat jasně, co chcete, vám dá sílu.

- Soustřeďte se na jádro věci. Určete předem, co je absolutní priorita a co příjemný vedlejší bonus. Během jednání se může stát, že se nedokážete na věci dostatečně soustředit a následně můžete být překvapeni, co jste opomenuli.

- Připravujte se. S dnešními možnostmi internetu není problém získat předem množství informací. A je tu i další způsob – prostě se poptejte.

- Mějte čas na své straně. Pokuste se zjistit konečný termín druhé strany, aniž byste udali svůj. Většina unáhlených akcí se děje, když se chýlí časový limit. Nedopusťte, aby to byl ten váš.

-av-
Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine