Jak správně vykročit do role finančního ředitele

Stokrát opakované klišé o prvním dojmu po nástupu do nové manažerské funkce stále platí – je prostě jen jeden. V případě finančních ředitelů je navíc ještě o to silnější, že tlak na ně vyvíjený v posledních letech stále stoupal. Server CFO.com proto přinesl několik praktických rad, jak správně začít v roli finančního ředitele.

1. Najděte si spojence

Snažte se co nejrychleji seznámit se svým týmem. Zároveň si najděte spojence, který uvidí váš tým zvenku a bude vaším rádcem v tom, jak jej lépe vést.

2. Získejte kontrolu

Finanční ředitel, který chce být silným partnerem výkonného ředitele, musí co nejdříve nastavit silnou kontrolní funkci.

3. Nešetřete na svém oddělení

Často chybou finančních ředitelů je snaha jít příkladem v úsporách nákladů, a ořezat proto rozpočet finančního oddělení.

4. Spolupracujte

Své plány na změny konzultujte s klíčovými lidmi ve vedení firmy, budete potřebovat jejich podporu pro každý další krok. Hledejte také neformální podporu a zpětnou vazbu k tomu, jak vést vaše projekty k vyšší efektivitě a menšímu dopadu na dosavadní chod firmy.

5. Poslouchejte

Méně mluvte a více si dělejte poznámky o tom, co vám říkají ostatní. Sbírejte informace a nápady, které vám pomohou vytvořit vaši následnou strategii. Navíc tím lépe porozumíte politickým faktorům, které ovlivňují chod firmy.

-kk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com