Jak správně investovat do reklamy?

Které reklamní médium je pro vás nejefektivnější? Noviny, Zlaté stránky, e-mail, rozhlas, časopisy a billboardy, o všech se hlásá, že jsou nejlepší. Pravdou je, že masmédia ztrácejí své masy a nemusejí fungovat tak dobře jako dřív. Pro většinu z vás jsou ale vše, co máte. Klíčové je umět je lépe užívat. Za předpokladu, že chcete lidem říci něco, co chtějí slyšet, existují tři kritéria, která určují, kterému médiu byste měli dát přednost:

- Osobnost. Jaký je psychologický profil nebo „osobnost“ vašeho zákazníka? Je jeho hlavní obavou, aby nekoupil špatně, nebo se obává, aby nezaplatil příliš? V prvním případě bude hledat odborníka, kterému bude moci věřit a v druhém důvěryhodné vysvětlení, proč jste ochotni prodat levněji než ostatní.

- Prodejní cyklus. Jak často váš typický zákazník nakupuje?

- Psychologické prostředí. V jakém rozpoložení má být zákazník, když narazí na vaši reklamu? Obvykle se lidé cítí jinak, když jsou na cestě do práce, když listují svým oblíbeným časopisem nebo když se probírají stohem pošty.

Zhodnocení možností s ohledem na předchozí informace:

- Noviny fungují nejlépe, když prodáváte v krátkém cyklu někomu, kdo zná ceny.

- Letáky osloví spíše zákazníky s nízkými příjmy, kteří se snaží nakoupit co nejlevněji.

- Zlaté stránky mají smysl u zákazníků, kteří hledají specifické služby, ale ještě se nerozhodli pro dodavatele. Nejsou příliš účinné pro maloobchod a spíše se hodí pro prodej služeb s delším cyklem.

- Televize zasáhne každý typ zákazníka. Je účinná, ale časté opakování reklamy je kvůli nákladnosti pro většinu nedostupné. Proto je vhodná pro propagaci produktů s rychlejším prodejním cyklem.

- Dopis osloví konkrétní zákazníky, pokud jej ovšem vůbec otevřou a autor článku jej doporučuje pro produkty s delším prodejním cyklem. Nevýhodou je samozřejmě nákladnost.

- Rozhlas je prý nejlepší médium pro přesvědčování těch, kteří se bojí, že koupí špatně a také pro celoroční pravidelnou propagaci produktů s delším produkčním cyklem.

- Časopisy poskytují stejný psychologický efekt jako obesílání klientů a částečnou údernost televize. Také přináší výborné prostředí a fungují dobře pro krátký i dlouhý prodejní cyklus. Nevýhodou je menší „publikum“. Pokud ale vyberete dobře, existují výjimky - například kosmopolitní potápěčský časopis „Scuba Diving“, který se prodává po celém světě.

- Billboardy jsou užitečné, pokud dokážete říci vše osmi nebo raději méně slovy a přinejmenším 10 % populace patří mezi vaše potenciální zákazníky. Je fakt, že billboard „dosáhne“ na mnohem více lidí než ostatní zmiňovaná média, je ale dobré zvážit psychologické prostředí, kde bude umístěn.

-av-
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com