Jak si vybrat kouče, který pro vás bude ten pravý?

Koučování v oblasti leadershipu je o rozvíjení a rozvoji lídrovských schopností – bez ohledu na to, zda je klientem specialista, manažer nebo topmanažer. Stejně jako u mnoha jiných věcí je i zde zcela zásadní začít tím, že si stanovíte, jaké výsledky nebo pozitivní změny jsou žádoucí.

Ilustrační snímek

Vybíráme kouče

Koučování je o profesionálním vztahu. Cílem je zlepšit vaše schopnosti vedení ostatních, váš výkon, nebo prostě váš osobní rozvoj.

Konzultantem je naopak někdo, kdo má založené živobytí na tom, že prostě jen poskytuje určité odborné rady.

Výkonný kouč by vám měl umět vytvořit a poskytnout bezpečné prostředí, ve kterém budete cítit jeho nebo její podporu. Vaše setkání by také měly mít určitou strukturu. Kouč pomáhá manažerům porozumět jejich současným schopnostem a snaží se jim také pomoci pochopit, jak je vnímají ostatní. Výsledkem by mělo být revidování a nastavení cílů, stejně jako formulace vhodných kroků k jejich dosažení.

Typy koučování

  • Kariérní ​​koučování je o poskytování podpory lidem, kteří chtějí provést kariérní změnu. To zahrnuje jak doporučení ohledně profesního rozvoje, tak také pomoc při samotném hledání zaměstnání. Tito poradci vám také mohou pomoci se psaním CV, vytvářením online profilu a pomohou vám připravit se na pracovní pohovory.
  • Organizační/byznysové koučování pomáhá podnikatelům identifikovat cíle a vytvořit strategii k jejich dosažení. Výsledkem takového koučování nezřídka má být zvýšení výkonu dané organizace.
  • Výkonnostní koučink pak pomáhá zaměstnancům, kteří se potřebují zlepšit, protože podávají slabé pracovní výkony.
  • Obecný koučink pak může být zaměřen na nejrůznější aspekty života. Bývá to kariéra, zdraví a kondice, finance, vztahy, někdy také duchovní růst.

Začněte s představou konečného výsledku

Všechny tyto oblasti se navzájem ovlivňují a je obtížné je nějak jemně oddělit. Klíčem proto je dobře zvolit, co vlastně chcete koučováním získat. Podle toho budete vědět, na co by měl být kladen důraz. Nejprve si musíte určit, co potřebujete a čeho chcete dosáhnout. To je váš počáteční bod pro výběr toho správného pomocníka. Prioritizujte své potřeby, radí nám web business2community.com.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com