Jak si (ne)říkat o vyšší plat

Ilustrační snímek

Máte rádi svou práci, ale vaše finanční situace není úplně ideální? Pak byste jistě rádi přiměli své nadřízené, aby vám zvýšili plat. Správně tušíte, že jen přijít a požádat nestačí. Musíte být připraveni, což znamená především důkladný průzkum výše platů ve vašem oboru s ohledem na délku vaší praxe a region, v němž pracujete. Aktuální informace o vývoji platů v jednotlivých oborech a regionech pravidelně publikuje Český statistický úřad. Až dokončíte průzkum platů, zaměřte se na vlastní komunikaci s nadřízeným. Server careerealism.com radí dát si pozor na následující chyby.

Nevyhrožujte

Výhrůžky odchodem ani jiné agresivní výpady vám nepomohou. Myslete na to, že chcete získat svého šéfa na svou stranu, nikoli jej rozčílit. Raději se zaměřte na to, aby pochopil, že vás vaše práce velmi baví a chcete i nadále pro firmu dělat něco smysluplného. Teprve pak začněte o penězích.

Nesrovnávejte se s kolegy

I když se nějakým způsobem dozvíte, že vaši kolegové mají vyšší platy, nemluvte o tom. Pravděpodobně pro to existují důvody, o kterých nevíte. Zaměřte se na data o platech, která jste zjistili z relevantních zdrojů. Otevřeně řekněte, že si myslíte, že pracujete dobře, a proto se zajímáte o zvýšení platu.

Nepřicházejte nevhod

Ptát se na zvýšení platu uprostřed porady, kde se řeší zcela jiné téma, vás asi nenapadne. Pokud ano, zapomeňte na to. Vždy se sejděte v soukromí. Váš šéf by vaší žádost neměl být překvapen. Připravte si odpověď na otázku, proč chcete více peněz. Pomůže vám, když si sestavíte seznam svých úspěchů za poslední rok.

Nestěžujte si na osobní problémy

Šéf s vámi může soucítit, ale nebude vám zvyšovat plat, protože jste se dostali do svízelné situace. Soustřeďte se na své pracovní výkony a úspěchy.

A jaký je váš osvědčený recept na žádost o zvýšení platu?

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com