Jak se v práci nenakazit chřipkou

Chřipková sezóna začíná od pozdního prosince a vrcholí v únoru. Ve většině pracovních prostředích je v kancelářích více bakterií než na ostatních místech. Na vrcholu nejvíce zamořených věci je typicky telefonní sluchátko, za kterým následuje pracovní stůl a klávesnice počítače. Navzdory populární představě má na sobě většina kancelářských prostor a položek více bakterií než průměrné záchodové prkénko.

Co se týče různých profesí, nejvíce bakterií na čtvereční centimetr bylo nalezeno na povrchu věcí, které používali učitelé. Odborníci to zdůvodňují tím, že přichází do stálého styku s dětmi. Následují účetní, bankéři a lékaři. Konzultanti, publicisté a právníci jsou na druhém konci stupnice.

Roli hraje i pohlaví. Bylo zjištěno, že počty bakterií v kancelářích žen jsou překvapivě až třikrát vyšší, přestože jejich kanceláře vypadají čistěji. Důvodem je, že ženy mají u sebe v kanceláři více věcí. Například taštičky s líčidly, rodinné obrázky apod. Nejvíce zamořený předmět, který mívají u sebe muži, bývá jejich peněženka.

Jak na ně?

Alespoň jednou týdně si utřete stůl desinfekčním přípravkem. Pokud rádi jíte u svého pracovního stolu, uvědomte si, že tímto chováním bakteriím nahráváte. Často si umývejte teplou mydlinkovou vodou hrneček na vodu a kávu. Pokud jste nemocní, nechoďte do práce.

Dodržováním těchto jednoduchých zásad lze snížit absentérství během epidemií až o polovinu.

-av-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com