Jak se stát výkonným ředitelem

- Opravdu chcete být výkonným ředitelem? Musíte si být jistí, že tuto práci chcete dělat. Nemělo by vás překvapit, že si v této funkci můžete připadat osamocení, budete pracovat přesčas, mít velkou odpovědnost a často cestovat do zahraničí, což ovlivní váš dosavadní rodinný i společenský život.

- Rozšiřte si perspektivu. Budete se muset ukázat v různých rolích a situacích. Mnoho výkonných ředitelů pravidelně mění role, společnosti a země. Rádi se stěhují. Přijměte proto zahraniční úkol, abyste si rozšířili perspektivu.

- Zlepšujte svou emoční inteligenci. Výkonný ředitel musí umět dobře odhadovat situace i lidi. Měl by rychle chápat myšlenky i to, jak na ně budou lidi reagovat. Samozřejmě by měl mít rád lidi.

- Učte se komunikovat. Výkonný člověk by měl být dobrý komunikátor. Dobrý vůdce má schopnost komunikovat efektivně napříč různými skupinami lidí. Měli byste stejně efektivně komunikovat s podílníky firmy i zaměstnanci vašich prodejen. Získávejte praxi tím, že budete vyhledávat příležitosti k mluvení.

- Vnímejte širší kontext. Měli byste umět uvažovat z širší perspektivy a předvídat problémy a příležitosti pro vaši firmu.

- Najděte si mentora. Najděte lidi, kteří vám mohou pomoci najít klíčové body vaší kariéry a vytěžit z nich úspěch. Raději si vybírejte sami, než aby vám byl přidělen  lidskými zdroji.

- Pravidelně budujte kontakty. Výkonný ředitel potřebuje co nejširší perspektivu, která jde mimo jeho byznys. Pomocí různých kontaktů může sledovat trendy a názory okolí. Informace jsou velmi důležité.

- Přestaňte váhat. Ředitel se musí umět rozhodovat. Velmi rozhodný musí být například v otázce delegování.

- Ukažte nadšení. Měli byste projevovat zapálení nejen pro osobní postup, ale zejména pro firmu a oblast jejího působení. Dobrovolně se nabízejte pro různé vůdcovské role, abyste ukázali své nadšení. Nesnažte se však z každou cenu dominovat.

- Vyčistěte si boty. Špinavé boty signalizují, že nepřemýšlíte a nevěnujete pozornost detailům. 

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online