Jak se správně starat o notebook

Pokud se naučíte správně starat o svůj přenosný počítač, bude vám složit mnohem déle. Přitom jde o velmi jednoduchá opatření.

- Zamykejte svůj notebook. Zamezíte tak komukoli z okolí, aby prohlížel vaši práci a vše soukromé soukromým i zůstane.

- Udržujte ventilaci. Znamená to, že byste měli alespoň jednou týdně kontrolovat ventilaci na svém počítači, abyste se přesvědčili, že jí nic neblokuje. K údržbě používejte stlačený vzduch, který lze zakoupit v kancelářských potřebách.

- Kontrolujte ventilátor. Nefunkční ventilátor způsobuje přehřátí počítače, což může poškodit monitor, paměť i pevný disk. Pokud si nejste jisti, zda váš ventilátor dobře funguje, obraťte se na webové stránky výrobce, kde bývá ke stažení software k testování funkčnosti počítače.

- Udržujte minimální zahřívání. Přehřívání omezíte, když budete počítač používat na pracovním stole nebo jiném tvrdém povrchu.

- Vyhýbejte se měkkému povrchu. Měkký povrch zabraňuje správné ventilaci počítače a vede k přehřívání.

- Bezpečně počítač ukládejte. I když dnes existují bezpečné tašky pro přenášení počítačů, vždy se ujistěte, že počítač před transportem vypnete.

- Pozor na nápoje. Jakékoli nápoje udržujte daleko od počítače. Počítače a nápoje nejdou dohromady bez ohledu na to, co právě pijete.

- Pozor na otřesy. Při přemisťování počítače dbejte na to, aby vždy byl na pevném místě. Pokud by neměl být stabilní, vždy ho předem vypněte.

- Pozor na vlhkost. Bez ohledu na zdroj vlhkosti je třeba počítač před ní chránit. Může totiž poškodit základní desku i obrazovku.

- Pozor na prach. Prach ucpává ventilační otvory a napomáhá přehřívání. Uchovávejte jej proto nejlépe na stole.

- Nenechávejte počítač na zemi. Není žádný důvod, proč dávat počítač na zem. I když by šlo jen o chvíli, může dojít k nehodě, posloužit jako hračka domácím zvířatům apod.

- Používejte ochranu proti přepětí. Zachrání váš počítač, dojde-li k problémům s elektřinou.

- Chraňte obrazovku. Vyhýbejte se jakýmkoli poškozením obrazovky, například poškrábání od papírů, které má někdo ve zvyku vkládat mezi obrazovku a klávesnici.

-kk-
Zdroj: BusinessSeek - Rozsáhlý rozcestník a vyhledávač informací z oblasti byznysu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje BusinessSeek