Jak se připravit na pohovor po telefonu

Ilustrační snímek

Zájemci o manažerské pozice musejí být připraveni nejen na tradiční přijímací pohovory, ale i pohovory po telefonu. Ty totiž slouží náborářům ke zúžení počtu uchazečů, kteří budou pozváni na osobní pohovory. Dobře se seznamte s danou pozicí a firmou, která ji nabízí. Připravte si také odpovědi na otázky, které můžete očekávat. Nespoléhejte na to, že pohovor po telefonu bude stručný a v podstatě nestačíte nic říci. Dále se držte následujících doporučení.

Najděte si klidné místo

Domluvte si pohovor tak, aby vás nezastihl na nějakém rušném veřejném místě, doma mezi hlučnými dětmi nebo dokonce v kanceláři, kde pracujete pro jiného zaměstnavatele.

Zajistěte spolehlivé spojení

Máte-li pevnou linku, domluvte si pohovor na pevné lince. Pokud musíte spoléhat na mobilní telefon, ujistěte se, že je v něm dobře slyšet, máte nabitou baterii a v dané lokalitě silný signál.

Naučte se pracovat s tónem svého hlasu

Řeč těla vám po telefonu nepomůže. Trénujte proto svůj hlas, abyste v telefonu zněli přátelsky, optimisticky a se zájmem.

Připravte se na otázky ohledně výše platu a možného data nástupu

Náboráři potřebují znát vaše odpovědi na tyto otázky, aby mohli rozhodnout, zda o vás budou i nadále uvažovat. Není proto od věci předem si zjistit, co v tomto směru můžete požadovat a nabídnout.

Připravte si podklady, které jste zasílali se žádostí o dané místo

Náborář, který vám telefonuje, bude před sebou mít váš životopis a další materiály, které jste mu zaslali. Vy byste měli mít před sebou totéž, abyste přesně viděli, jak dlouho jste pracovali u minulých zaměstnavatelů, jak se jmenovaly vaše předchozí pozice apod.

Nenechte se rušit jinou komunikací

Vypněte si e-mail a veškeré další komunikační programy na počítači. Věnujte se pouze dokumentům souvisejícím s pohovorem.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report