Jak se pozná špatný manažer?

Všichni se chceme vyhnout špatným manažerským postupům. Možná však přesně nevíme, jak takové signály špatného managementu vlastně vypadají.

Ilustrační snímek

Špatní manažeři mohou být důvodem, proč ani celá organizace jako celek nedosáhne maximálního možného výkonu. Pokud chcete, aby vaše organizace fungovala skvěle, mějte se na pozoru před následujícím:

  • Napravování chyb předchozí osoby v dané pozici: Jenže možná žádné takové chyby udělány nebyly. Když nový manažer tvrdí, že to bude trvat dlouho, než napraví hříchy svého předchůdce, možná si jen vytváří krytí do budoucna.
  • Je vždy zaneprázdněn: Pokud je někdo tak moc zaneprázdněn, že nemá čas pracovat na běžných úkolech a cílech svého oddělení, je to jasná vizitka špatného manažera.
  • Hraní si s cíli: Zneužívání cílů, např. jejich nastavení příliš vágně, umožňuje uspět i když má daný manažer neefektivní pracovní styl. Stanovení si cílů, kterých lze snadno dosáhnout, totiž vede k tomu, že oddělení nikdy nebude dosahovat opravdu optimálních výsledků. Manažer tak preferuje nízkou výkonnost, než aby riskoval, že více ambiciózních cílů nedosáhne.
  • Vždy pracuje na dálku: Když manažer spoléhá jen a pouze na výkonnostní ukazatele a je to pro něj zároveň způsob, jak se vyhnout svým každodenním manažerským úkolům, je to špatné. Oddělení potřebuje svého manažera v kanceláři. A ten se pak nebude moci vyhnout vlastní odpovědnosti tím, že řekne, že u toho přece nebyl.
  • Vždy obviňuje ostatní: Když se něco pokazí, vždy si najde spoustu výmluv. Ať už jsou to špatně zpracované reporty, špatné návyky podřízených nebo zaměstnanci, kteří prostě pracují špatně. Vždyť za své oddělení má být odpovědný manažer, no ne?
  • Obviňování externích faktorů: Pokud se cíle nesplní, je to proto, že celá ekonomika je v poklesu. Nebo kvůli špatnému počasí. Nebo proto, že se proti oddělení daného manažera prostě spikl celý svět.
  • Plánování velkých a přehnaně dlouhých plánů: Vytváření rozsáhlých plánů, jejichž hlavním účelem je, aby vrcholový management organizace uznale pokýval hlavou. Nicméně v takovém plánu jsou skryty nejrůznější předpoklady a výhrady. Díky nim pak manažer bude v bezpečí, pokud cíle i přes svůj velkolepý plán nedosáhne, uzavírá web management-issues.com.

    -jk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues