Jak se nestat obětí snižování stavů

Dnes si není svým pracovním místem jistý nikdo – ani odborníci. Podle posledních statistik se v USA zvýšila celková částka, vyplacená jako podpora v nezaměstnanosti, o 25%. O propouštění mluví 4500 největších společností, což znamená, že o místo přijde více než půl miliónu zaměstnanců. Mnohdy dochází při propouštění také k diskriminaci, a to zejména z důvodů vysokého či naopak nízkého věku, pohlaví či z rasových pohnutek.
Článek poskytuje tipy, jak včas rozpoznat situace, které signalizují možné připravující se snižování stavů a rady, jak se bránit.

Jednou ze známek toho, že něco není v pořádku, je snaha vedoucích pracovníků zbavit určitého zaměstnance některých pracovních povinností. Další známkou může být to, že vedoucí firmy pořádají stále více porad za zavřenými dveřmi a zapojují zaměstnance do rozhodování méně než dříve.

Každý pracovník by se měl také sebekriticky sám nad sebou zamyslet a najít způsoby, jak pracovat co nejkvalitněji, aby se pravděpodobnost jeho propuštění minimalizovala. Je možné například pracovat přesčas, optimalizovat pracovní procesy a zlepšit výsledky. Pracovník by se měl inspirovat charakterovými vlastnostmi lidí, kteří byli nově přijati a naopak eliminovat vlastnosti, které evidentně vedou k propuštění.

**Datum vydání:** XI/2001
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder