Jak se nechat správně propustit

I když jste výborní manažeři, můžete jednoho dne přijít o svou práci. Dokážete ji však ztratit správným způsobem?

Pro některé manažery znamená ztráta zaměstnání začít kopat kolem sebe, ponoření do deprese nebo tiché odevzdání. V takových případech je však obtížné získat nové příležitosti, což může znamenat konec kariéry.

Jak tedy řídit možnost propuštění? V první řadě přijměte nestálost své práce. Pak se držte následujících systematických kroků.

- Zahrňte do své pracovní smlouvy doložku o ukončení smlouvy. Zní to kontraproduktivně, ale je to nejlepší obrana proti hořkému odchodu. Nikdy nebudete tak atraktivní jako v den podpisu smlouvy.

- Rozvrhněte si telefonáty za účelem budování kontaktů. Udělejte si z budování kontaktů disciplinovanou, pravidelnou součást své činnosti. Udržujte své profesionální kontakty.

- Zvyšte svou viditelnost. Pracujte na své vlastní PR kampani, udržujte si silný profil ve svém odvětví. Zapojte se například do dobrovolné činnosti ve své odborné komunitě.

- Sledujte náznaky propuštění. Propuštění by vás nemělo překvapit. Pokud vaše firma snižuje stavy, buďte na pozoru. Má-li plán propuštění, zjistěte si, jak se týká vaší pozice. Konzultujte svou situaci s důvěryhodnými poradci.

- Dobrovolně odejděte – máte-li být propuštěni. Pokud firemní strategie propouštění zahrnuje i vás, odejděte dobrovolně. Stanete se tak hercem, nikoli tím, s kým si hrají druzí.

-kk-
Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review