Jak se bude spravovat majetek v nadcházejících letech (1/2)

Investoři jsou v dnešní době stále lépe informováni – vědí, co chtějí, a stejně dobře také vědí, čeho se obávají. Poradci už naštěstí také pochopili, že správa majetku není o investičních příležitostech, ale hlavně o jednotlivci jako takovém – a brzy se mezi jejich klienty začnou objevovat mileniálové (generace lidí, kterým je dnes kolem 25 let).

Ilustrační snímek

Nové technologie a digitalizace

Robotičtí poradci jsou už dnes ve finančnictví realitou – existují nástroje pro automatické rozdělování investic, zlepšuje se využití umělé inteligence a strojového učení na trzích. Potvrzuje to článek na webu obchodní školy Wharton Pensylvánské univerzity.

Zavedené firmy kupují nové, disruptivní startupy. My sami už totiž také nevypisujeme šeky, abychom zaplatili své účty. Platíme místo toho online. A v oblasti správy majetku probíhá stejný vývoj. Lidští poradci byli dosud hodnoceni především podle toho, jak si vedli v minulosti. S roboporadci bude roli hrát hlavně původ algoritmů a zdroje využité pro strojové učení.

Předpovídat, co se stane na trzích, to koneckonců není zase taková věda. Technologie však umožní měnit investiční cíle s tím, jak se mění náš život. Robotičtí poradci tyto změny budou očekávat a v pravou chvíli se nás na toto dotážou, zatímco lidští poradci na něco takového byli a jsou obvykle příliš zaneprázdněni.

Noví zákazníci

Jedním z nových tahounů vývoje budou mileniálové a jejich zájem o smysluplné využití peněz. Tato generace totiž s penězi nakládá v souladu se svými osobními hodnotami. Chtějí, aby jejich investice byly sladěny s tím, čeho si váží a v čem vidí smysl.

Mileniálové se tak značně budou lišit od svých rodičů, kteří jsou dnes primární cílovou skupinou poradců. Millenniálové si také uvědomují přínos nových způsobů komunikace. Takže žádné e-maily, žádné 3hodinové schůzky, s tím na ně nechoďte.

Mnoho dětí, které vyrůstaly v bohatých rodinách v prostředí oplývajícím nesmírným bohatstvím, se nikdy nenaučilo, jaká radost plyne z úsilí. Pokud bohatí rodiče umožní svým dětem okusit skutečnou práci a jaké to je, snažit se něčeho dosáhnout, je to později v životech dětem velmi ku prospěchu.

-jk-

Zdroj: Knowledge@Wharton - odborný portál přední světové obchodní školy Wharton při University of Pennsylvania
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledge@Wharton

Články v sérii

Aktuální

Jak se bude spravovat majetek v nadcházejících letech (1/2)

Aktuální

Jak se bude spravovat majetek v nadcházejících letech (2/2)