Jak řešit pracovní úzkosti

Pomozte svým lidem stát se odolnějšími a přizpůsobivějšími. Pomozte jim udržet si schopnost přizpůsobovat se změnám a umět dobře spolupracovat s ostatními. Cenným nástrojem pro vypořádání se se stresem, zajištění spokojenosti a posilování vztahů v týmu může být i něco tak jednoduchého, jako je hra.

Ilustrační snímek

Začněte vytvořením nejistoty

Vyhněte se prezentacím i přednáškám. Jako první krok dodejte pozvaným v předstihu setkání jen minimálním množství údajů. Díky tomu budou ve chvíli, kdy vstoupí do místnosti s pocity nejistoty, zažívat něco, co zažívají ve svém každodenním pracovním životě. To jim navodí potřebný stav mysli.

Poté je požádejte, aby zauvažovali o aktuální situaci. Pak je nechte vytvořit objekt, který pro ně tuto situaci představuje a vyjadřuje. Využijí k tomu materiály, které jim dáte k dispozici (třeba modelínu, vatu nebo nějakou fólii).

Příklad z reálného světa

Mezinárodní zdravotnická společnost působící v Číně měla nešťastné zaměstnance. Chystal se totiž přesun sídla společnosti na nové místo, které bylo velmi daleko. Zaměstnanci HR byli požádáni, aby při společném setkání přinesli objekty, které pro ně vystihují to, jak se ohledně celé této záležitosti cítí.

Při poradě tedy položili na stůl své předměty a začali si všímat podobností i rozdílů mezi tím, jak situaci vnímají. Pak se zapojili do diskuse za asistence facilitátora. Mluvili o tom, co pro ně tyto objekty vyjadřují. Účastníci tak postupně dokázali udělat krok zpět od svých pracovních rolí a prozkoumat tak své vlastní pocity. Mohli dát prostor svým vnitřním pocitům a odlehčit si tak od všech úzkostí vyvolaných danou situací, potvrzuje článek na webu obchodní školy INSEAD.

Řešení a obnovení propojení mezi kolegy

Tím, že se nad situací i svými pocity zamyslí, začnou lidé rozpoznávat alternativy a různá řešení. Konečně si budou moci znovu udělat pořádek ve svých dříve nevědomých myšlenkách a pocitech. A dost možná se nakonec propracují i ke konkrétním dalším krokům.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge