Jak přežít podnikání

Lidé se stávají podnikateli, aby byli šéfy sami sobě. Chtějí být kreativnější než v dosavadním zaměstnání. Zároveň chtějí mít vyšší příjmy a nemuset se již zabývat tím, že by je někdo propustil. Na druhou stranu mají strach, jak to zvládnou. Článek přináší několik rad, jak se toho strachu zbavit.

- Zapojte rodinu. Vaše podnikání změní i rytmus vaší rodiny. Dejte proto rodině vědět, k čemu se chystáte a jaký to na ni bude mít vliv. Společně se na to připravte.

- Budujte kontakty. Nebuďte na všechno sami. Vstupte do občanských spolků nebo profesionálních asociací, kde získáte cenné pomocníky a rádce.

- Zvládejte hodiny a kalendář. Brzy zjistíte, že čas je vaší nejcennější komoditou. Zacházejte s ním uvážlivě, držte se svých priorit.

- Udržujte fyzičku. Abyste zvládali náročnou práci, je třeba pravidelně cvičit, správně jíst a také spát.

- Podporujte své duchovní a emocionální potřeby. Dbejte na svoji psychiku. Najděte si to, co podpoří vaši inspiraci.

- Zajistěte si technické znalosti. Pokud začínáte sami a předem víte, že zcela nezvládáte například všechny administrativní úkony nebo počítačové programy, absolvujte příslušný odborná kurz.

- Staňte se odborníkem. Čtěte odbornou literaturu, navštěvujte konference, mluvte s profesionály nebo si vyhledávejte informace z oboru na internetu. Buďte neustále v obraze, pokud jde o vývoj vašeho oboru.

- Najměte si kouče. Jde o jednu z nejrozumnějších profesionálních investic. Kouč vám pomůže ke zdokonalení v oblastech, které ještě nejsou vaší parketou.

- Utrácejte s rozumem. Uvědomte si, že podnikatelům přichází peníze v cyklech. Úspěšný měsíc nebo kvartál by vás neměl hned přivést k marnotratnému stylu života. Mějte své rezervy.

- Nenechte se vyřadit. Čím více jste odmítání, tím více klesá vaše sebevědomí. Uvědomte si ale, že ani ztráta lukrativní smlouvy neznamená, že by vaše práce byla špatná. Poučte se z každé situace a jděte dál.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How