Jak odhadnout cenu firmy

Nebylo by to hezké mít přístroj, který by dokázal z několika zadaných čísel a hodnot určit, zda je požadovaná cena za firmu férová? Skutečnost je taková, že tyto investice jsou jedněmi z nejriskantnějších, zvláště pro „externí“ kupce. Podle průzkumů zaplatí často a bez reptání mnohem více, než by měli. Přestože neexistuje žádná snadná metoda odhadu ceny podniku, jsou analýza finančních dat a racionální odhady budoucích zisků nejspolehlivějším vodítkem.

Prozkoumáním finančních toků lze odhadnout budoucí vývoj odbytu firmy. Kompenzovat vložené prostředky byste měli být schopni do pěti až sedmi let. Dobrý odhad situace není snadný. Kupci často předvídají, že současní zákazníci zachovají firmě přízeň i po změně vlastníka, přestože pro řadu z nich to bude jasný důvod k odchodu ke konkurenci. Stejně tak si mohou mylně myslet, že růst firmy bude sledovat trajektorii minulých let. Je ale nezbytné zohlednit změny v odvětví, klimatu a poptávce.

Proces zhodnocení se nevyplácí odbýt, protože riziko přeplacení je příliš velké. Doporučuje se najmout odborníky – obvykle účetní firmu/osobu a právníka – aby přezkoumali finanční výkazy a pomohli projít kupci komplikovaný proces.

Autor doporučuje případnému kupci strávit ve firmě určitý čas, hovořit se současnými vlastníky, kteří by vám jako potenciálnímu kupci měli být ochotni věnovat čas a pomoci. Požádejte o finanční údaje za posledních pět až deset let a to včetně mezd zaměstnanců, bankovních dokumentů, nejnovějších odhadů cen nemovitostí nebo majetku apod. Také se pokuste zjistit, kteří zaměstnanci budou chtít zůstat, dále zda existují nevyřešené právní spory, jaká je na trhu konkurence. Zvažte umístění podniku, trendy odvětví a kontaktujte dodavatele a zákazníky.

Další doporučenou aktivitou je srovnání výsledků s podobně velkou firmou v oboru.

-av-
Zdroj: Startup Journal - portál amerického listu Wall Street Journal pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Startup Journal