Jak na životopis, když je vám padesát plus

Ilustrační snímek

Padesátka už je za rohem a vy si říkáte, že byste mohli v kariéře ještě zkusit něco nového. Zároveň se však obáváte, že vás nikde nepřijmou. Máte sice zkušenosti z oboru, kterým mladí nemohou konkurovat, váš životopis však může být vyřazen z výběrových řízení již jen kvůli datu vašeho narození. Má tedy vůbec cenu o něco se snažit? Rozhodně ano. Pouze je třeba nejen oprášit váš životopis, ale také jej upravit na míru vašemu věku a zkušenostem.

Britský server Exertus, který se specializuje na nabídky práce pro uchazeče starší 45 let, zveřejnil následující doporučení. Starším zkušeným profesionálům radí z životopisu vynechat následující položky:

1. Příliš staré informace

Vaše první zaměstnání není v současné době nijak relevantní. Stejně tak není třeba uvádět dlouhý seznam všech pozic, jimiž jste prošli. Omezte se na svou práci z posledních let, která souvisí s prací, kterou momentálně hledáte. S výjimkou údajů o vzdělání neuvádějte informace starší tří let.

2. Nesouvisející informace

Veškeré informace, které o sobě uvedete, by se měly vztahovat k oboru a práci, kterou byste chtěli vykonávat. Nesouvisející dovednosti nebo školení vynechejte. Příjemci vašeho životopisu by měli získat jasný dojem, že jste odborník na specifickou oblast.

3. Školní aktivity

Údaje o vzdělání jsou samozřejmě důležité, nikoli však vaše další aktivity, které jste vykonávali při škole, například školní kluby a různé studentské spolky. Jakmile jste profesionálem s dlouholetou praxí, tyto informace nehrají roli.

4. Základní dovednosti

Zkušený profesionál nemusí uvádět, že umí komunikovat nebo pracovat s počítačem. To bude zřejmé již vaší pracovní historie. V popisu dovedností za zaměřte na specifické odborné dovednosti a konkrétní pracovní úspěchy. V případě zájmu o práci v oblasti obchodu jsou to například prodejní čísla.

-kk-

Zdroj: Exertus Jobs - britský pracovní portál pro věkovou skupinu 45+
Zobrazit přehled článků ze zdroje Exertus Jobs