Jak na románky na pracovišti - rady pro zaměstnance i šéfy

Na pracovišti se vám může stát, že naleznete „toho pravého“ pro svůj život ve vedlejší kóji. Intimní vztahy na pracovišti však mohou skončit také katastroficky. Článek přináší několik rad zaměstnavatelům i zaměstnancům, jak se takovým katastrofám vyhnout.

Pokud jste zaměstnanec a zažijete románek na pracovišti, buďte opatrní. Hlavně buďte profesionální a nezapomínejte, že práce je na prvním místě. Zároveň buďte diskrétní, což znamená žádné pikantní e-maily, flirtování na očích ostatním a příliš intimní chování. Nenechte kolovat po firmě fámy o vašem osobním životě. Raději buďte přímí a řekněte, jak se věci mají. Buďte flexibilní a připravení na to, že jeden z vás může přejít na jiné místo. Nastanou-li mezi vámi osobní problémy, neřešte je v práci. Každopádně byste měli být připravení na možnost neúspěchu vašeho vztahu a dojde-li k tomu, mít záložní plán pro vaše další kroky.

Pokud jste zaměstnavatelé, měli byste svým zaměstnancům písemně sdělit, jak se k intimním vztahům na pracovišti stavíte. V první řadě se řiďte zákony. Měli byste se snažit udržet na pracovišti pořádek. Můžete zakázat nebo alespoň doporučit vedoucím pracovníkům, aby si nic nezačínali s podřízenými, neboť hrozí nebezpečí soudních sporů ve věci sexuálního obtěžování. Vždy zůstávejte profesionály. Buďte ve svých vztazích s kolegy otevření a vysvětlete jim, že je svými pravidly chráníte. Veďte je k tomu, aby byli diskrétní a udržovali profesionální pracoviště.

Když budete zakazovat románky na pracovišti nebo od nich zaměstnance odrazovat, neřešte, zda s tím vy osobně souhlasíte či nikoli. Zajistěte takovou politiku, která se bude soustředit na to, aby neupadala pracovní morálka, nevznikalo nepřátelské pracovní prostředí či jiné negativní vlivy. Důležitá je komunikace. Nestačí jen vydat písemná pravidla, ale také je zavádět v praxi a případně upravovat. Vychovávejte své zaměstnance v duchu antidiskriminančích opatření a zákonů řešících sexuální obtěžování. Sami se pak také řiďte stejnými pravidly.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com