Jak mírnit hrubší jazyk kolegů?

Podle průzkumu u 40 000 členů mezinárodní organizace WorldWIT se během posledních pěti let zvýšilo používání vulgarismů na pracovišti a to zvlášť v prostředích, kde jsou lidé stresovaní. Většina respondentů byla kategoricky proti používání takového jazyka.

Dobře načasovaná a mírná poznámka tohoto druhu může být čas od času na místě, ale většina se shodla na tom, že neustálé používání hrubého jazyka není pro kariéru v ničem přínosné. Každý ale má vlastní hranici, kterou je schopen tolerovat. Nejlepším způsobem, jak ji dát najevo, je komentovat citlivě, když slyšíte něco, co vás až příliš tahá za uši. Autorka tvrdí, že až 95 % hříšníků to dojde a uberou plyn. Pokud ne, doporučuje promluvit s nadřízeným.

Lidé, které používání obhroublých výrazů jejich kolegů uráží, o svém pobouření často nehovoří, protože se bojí, že se na ně bude pohlížet jako na „slečinky“. Nikdo by ale neměl pracovat v takovém prostředí, když mu to není příjemné. Může se dokonce stát, že i váš nadřízený je jedním z lidí, kteří si rádi ulevují tímto způsobem. V takovémto případě je třeba přednést téma opatrně. Spíše poukažte na následky pro firmu. Můžete vznést obavu, že to může působit špatně na zákazníky nebo na kolegy.

Některé firemní kultury jsou k užívání hrubšího jazyka tolerantnější než jiné a pokoušet se tam měnit celkovou kulturu se zjevně nesetká s úspěchem. V tom případě je třeba zvážit vaše pro a proti a eventuelně si najít jiné místo.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com