IT odborníků v Česku přibývá

Nejvíce počítačových expertů v poměru k celkovému počtu zaměstnanců má mezi novými členy Evropské Unie Česko. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu, podle nichž u nás počet IT odborníků v posledních třech letech roste a loni dosáhl 1,8 procenta.

Podíl IT expertů na zaměstnané populaci v Česku od poloviny 90. let průběžně stoupal. Roku 1995 činil 1,2 procenta, o sedm let později již 1,9 procenta. Poté následoval mírný propad, který lze přisuzovat opožděné reakci na prasklou bublinu nových internetových firem. Opětovné oživení vyvolal růst přímých zahraničních investic do oblasti strategických služeb a poptávka po pracovnících od firem jako Microsoft nebo Accenture.

Nejvíce tuzemských počítačových odborníků naleznete v Praze a Jihomoravském kraji, naopak nejméně zastoupeni jsou v Karlovarském a Ústeckém kraji. Skoro polovině tuzemských IT profesionálů je mezi 25 a 34 roky. Špička žebříčku patří Švédsku, Norsku a Nizozemsku, kde na každých 100 zaměstnanců v roce 2005 připadalo kolem tří IT expertů.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny