IT jako konkurenční výhoda (2.část)

Druhá část průzkumu amerických společností PRTM a The InterUnity Group ve spolupráci s Magazínem CIO týkající se využití IT jako konkurenční výhody se zaměřila na spojení IT a obchodních priorit podniků. Přestože mnohé podniky věří, že jejich informační technologie a obchodní jednotky jsou propojeny, v praxi to svými výsledky dokazuje jen malá část z nich.

Průzkum odhalil, že efektivněji investují do IT vedoucí podniky na trhu, které neupřednostňují dlouhodobé projekty na úkor krátkodobých priorit. Podniky stojící v čele určitého trhu jsou také obecně mnohem agresivnější v případě nutnosti implementace nových IT nástrojů pro dosažení nějakého okamžitého cíle, například náhle aktuální bezpečnosti podniku. Do obnovy původních infrastruktur investují mnohem méně než podniky ostatní.

Podniky stojící v čele trhů vykazují dokonalejší propojení své obchodní činnosti se zvolenými řešeními IT. Je tomu tak ze dvou důvodů. Prvním je důkladná spolupráce výkonných ředitelů s managementem, druhým pak aktivní účast obchodních jednotek na vývoji rozpočtu pro IT. Management těchto podniků se více věnuje otázkám informačních technologií, a dokáže jej proto lépe propojit se strategickými snahami.

**Datum vydání:** VI/2003
Zdroj: darwinmag.com - Magazín věnovaný informačním technologiím a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje darwinmag.com