Irský ministr financí bance AIB: Zastavte bonusy

Někdejší největší irská banka Allied Irish Bank (AIB) upustila od kontroverzních bonusů ve výši 40 milionů eur, které se chystala vyplatit více než dvěma tisícům vedoucích pracovníků za rok 2008. Přiměl ji k tomu dopis ministra financí Briana Lenihana, který jasně řekl, že v případě vyplacení bonusů ztratí banka nárok na jakoukoli další státní pomoc.

„Finanční pomoc je podmíněna nevyplacením bonusů. Nezáleží přitom na tom, do jakého účetního období patří,“ uvedl Lenihan v dopise adresovaném vedení banky. Irská vláda již na záchranu banky uvolnila 3,5 miliardy eur, což se neobešlo bez kritiky ze strany daňových poplatníků.

AIB vzkázala, že si váží státní podpory

Banka se doposud zrušení bonusů bránila. Opírala se při tom o vlastní právní rozbor, který doporučoval bonusy vyplatit. Nyní však své stanovisko přehodnotila. V prohlášení s rozhodnutím o nevyplacení bonusů uvedla, že si velice cení podpory státu a daňových poplatníků s tím, že na ni bude ještě „nějaký čas“ spoléhat.

Irská vláda se nyní chystá urychleně předložit návrh mimořádného bankovního zákona, aby získala větší pravomoci při restrukturalizaci bank.

-kk-

Zdroj: BUSINESS & LEADERSHIP - irský zpravodajský portál z oblasti obchodu a managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BUSINESS & LEADERSHIP