Internet na pracovišti: Zakázat, či nezakázat?

Přibývá výzkumů, které upozorňují na to, že zaměstnanci tráví stále delší část pracovní doby surfováním po internetu, čímž připravují své zaměstnavatele o stále více peněz. Firmy na to reagují zákazy používání internetu na pracovišti pro soukromé účely. Pomůže však takový zákaz k vyšší produktivitě práce? Na touto otázkou se ve své studii s názvem Temptation at Work zabývá Marco Piovesan z americké Harvard Business School.

Surfování po internetu v pracovní době popisuje Piovesan jako pokušení. Vychází přitom z psychologických teorií, které předpokládají, že pokušení odvádí pozornost od jiných úkolů. Tento předpoklad pak testuje v pracovním prostředí. Konkrétně provádí experiment, kdy žádá některé pracovníky, aby odolali pokušení přidat se ke kolegům při sledování vtipného videa.

Experiment ukázal, že u pracovníků, kteří byli v pokušení sledovat video, ale bylo jim to zapovězeno, došlo ke snížení produktivity. Ti, kteří video mohli sledovat, byli naopak ve výsledku produktivnější.

Studie proto konstatuje, že zákaz použití internetu pro soukromé účely má negativní dopad na produktivitu. Nejkritičtější může tento dopad být při práci, v níž hrají z hlediska produktivity velkou roli i malé chyby.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge