Inovace a jejich původ

Většina inovací vznikne tak, že se někdo pokouší najít rychlé řešení určitého problému. Inovace jsou totiž o hledání řešení, která fungují. Dobře je to vidět během ekonomické recese - v čase, kdy si lidé musejí vystačit s omezenými zdroji.

Ilustrační snímek

Když se uživatelé promění v inovátory

V Indii se na jednom skútru přepraví celá rodina – každý se drží, kde se dá. A vezou se. Ovšem, že je to nebezpečné, ale i tak je to kreativní způsob, jak využít skútr. Jiní lidé v Indii zase dávají dohromady improvizované automobily, které vyrábějí instalováním motorů z vodních čerpadel do dřevěných vozíků. Tato řešení byla inspirací pro výrobu nejlevnějšího automobilu na světě, auta Tata Nano. Toto vozidlo je opravdu extrémně dostupné.

Výsledky snahy kutilů nám ukazují skutečné potřeby zákazníků. Jejich nápady jsou myšlenky, pro které očividně existuje trh. Tato řešení vždy směřují k vyřešení skutečných, každodenních problémů.

Někdy si možná myslíme, že něco je tak jednoduché, že se na tom už nedá nic vylepšit – a také že by námi vynaložené úsilí za to ani nestálo, protože marže je zanedbatelná nebo objem produkce příliš nízký. To si však neříká korejský výrobce pneumatik Kumho, který znovu a znovu nachází inovativní řešení pro pneumatiky. Jeho lidé například vyrobili pneumatiky, které při prudkém brzdění produkují červený kouř – a fandové driftovacích soutěží byli nadšeni. Úpravou detailů a drobnou změnou vlastností můžete naplno využít současné trendy, tvrdí článek na webu management-issues.com.

Vytvořte nové verze stávajících produktů

Inovace základního produktu je něco, co dobře zná i Nike. Tato společnost se zaměřuje na jednotlivé sporty a aktivity a v nabídce už má přes 13 000 různých produktů určených pro konkrétní sporty. Nike neustále naplňuje potřeby sportovců v jednotlivých sportech i v různých věkových kategoriích. Používá přitom moderní, inovativní materiály.

Můžete také vzít a upravit produkt, který se už prodává. Vytvoříte tak novou verzi a někdy objevíte i celý nový trh, tak jak se to podařilo muži jménem Ray Kroc. Ten původně prodával stroje na mléko, jednou však navštívil restauraci bratrů McDonaldových specializovanou na hamburgery a viděl něco, v čem spatřil úžasnou inovaci. Společně pak nakonec vytvořili první obdobu produkční linky, která proměnila rychlé občerstvení.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues