I nejvyšší šéf se musí stále učit

Ve firmách existují různé úrovně řízení, ale konečnou odpovědnost vždy nese generální ředitel. Někdo může ředitelům závidět, že jsou na vrcholu, bylo by však nesprávné předpokládat, že nejvyšší ředitelé již na sobě nemusejí nijak pracovat. Nestačí jim dokonce ani to, když jsou dobrými lídry.

Ilustrační snímek

Čím se liší role ředitele firmy od role lídra, popsal server Inc.com.

Nemůžete potěšit všechny

Lídři by v ideálním případě měli chránit své zaměstnance a povzbuzovat je, aby přicházeli s novými nápady. Někdy to však není možné a manažer na nejvyšší úrovni musí tyto situace rozpoznat, když nastanou. Společnost jako celek je důležitější než zájmy jednoho týmu či člověka.

Musíte pochopit různé styly vedení

Dobří lídři musejí znát své silné a slabé stránky. Generální ředitelé by však měli být obeznámeni s různými způsoby vedení a schopni opustit svůj osobně preferovaný styl, pokud to bude nutné. Mohou například sami dávat přednost ovlivňování, inspiraci a poskytování prostoru druhým k dosažení jejich vlastních závěrů. Existují však případy, kdy zkrátka musejí vydávat pokyny, aniž by nabízeli jakoukoli možnost diskuse.

Neignorujte své instinkty

Právě naopak. Racionálně si vysvětlit potřebu spoléhat na intuici více než na tvrdé údaje může být obtížné. Často to však vede k lepšímu výběru z dlouhodobého hlediska. Samozřejmě, že každá metoda má svá úskalí. Dobrý lídr spoléhá na svou intuici, ředitel důvěřuje, ale prověřuje. Pokud má pochyby, před konečným rozhodnutím je ještě prověří.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com