I malý podnikatel může dělat velké chyby

Ačkoli je přirozené učit se z vlastních chyb, neuškodí, když se předem seznámíte s nejčastějšími chybami malých firem.

- Příliš nízké ceny. Někteří podnikatelé nevědí, jak určovat správné ceny. Vycházejí z předpokladu, že konkurenceschopnost jim zajistí jen co nejnižší ceny. To však není ideální ani pro firmu, jejíž hospodářské výsledky tím mohou trpět, ani pro zákazníky, kterým budete obtížně vysvětlovat výrazný nárůst cen v budoucnosti. Vyplatí se proto provést důkladný průzkum a stanovit reálné ceny.

- Špatný výběr zaměstnanců. Podnikatelé chtějí na začátku mnohdy ušetřit tím, že najmou kohokoli, kdo je schopen dělat příslušnou práci za nejméně peněz. To je však z řady důvodů chyba. Uvědomte si, že potřebujete kvalitní lidi. Platí to zejména pro ty, kteří budou jednat s veřejností. Zaměstnanci budou reprezentovat vás a vaši firmu. Neměl by to proto dělat každý.

- Špatně napsané smlouvy. Právníci jsou drazí. Možná si říkáte, že sami zvládnete vytvořit hezky vypadající smlouvu v textovém editoru. Pravda je však taková, že nejde o to, jak vaše dokumenty vypadají, ale jaká slova obsahují. Je třeba, aby odpovídaly zákonným požadavkům. Počáteční investice do právního poradenství vám může ušetřit velké sumy v budoucnosti.

- Neexistující účetní záznamy. Špatné vedení záznamů může být velký problém, dojde-li na audit nebo kontrolu ze strany státních orgánů. Pokud to neovládáte sami, najděte si odborníka.

- Příliš velké nebo příliš malé utrácení. Některé malé firmy dělají chybu v tom, že utratí veškeré peníze v několika prvních měsících na věcech, které nejsou přímo spojeny s hospodářskými výsledky. Pak mají problém, když příjmy přicházejí pomalu. Jiní si naopak chrání každou korunu. Obojí je však špatné. Investujte tam, kde je to nejdůležitější pro vaši linii podnikání. Zároveň si schovejte peníze do chvíle, než začnete vydělávat.

-kk-
Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com