I malé firmy dnes potřebují strategii - více než dříve

Pokud si myslíte, že současné ekonomické klima představuje dobrou výmluvu, proč ignorovat strategii, můžete se zásadně mýlit. Zejména malé firmy mívají tendenci myslet si, že dnes žádnou strategii nepotřebují. Alespoň základní strategii by však mít měly, tj. vědět, co prodávají, komu prodávají a proč si je zákazníci vybírají místo konkurence.

- Ušetříte čas na řízení. Právě toho se v malých firmách nedostává. Strategické uvažování znamená jasné povědomí o tom, co pro vás má a nemá smysl. Jeho nedostatek může vést až k pádu firmy.

- Nezničí vás velcí zákazníci. Malé a střední firmy většinou řeší především požadavky jednoho nebo dvou velkých zákazníků. Pokud je však posunou do neziskového nebo neudržitelného směru, mohou jen těžko vzdorovat. Jasná strategie je proto na místě, chcete-li zůstat na ziskové cestě.

- Budete znát svůj trh. Dobrá strategie pomáhá pochopit trh a důvody, proč zákazníci u vás nakupují. To jsou znalosti, jimiž do stejné hloubky nedisponuje řada velkých firem.

Vytváření strategie v malé firmě je jednodušší. Správná komunikace a ujištění, že všichni pracují v souladu s ní, je však stejně důležité.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today