I malá firma si může udržet kvalitní lidi

Řada malých firem považuje za složité získávat a udržet si talenty nejvyšší kvality. Existuje hned několik oblastí, v nichž cítí nevýhodu oproti velkým firmám. Které to jsou a jak je změnit ve výhody?

- Nedostatek příležitostí pro rozvoj kariéry. Není pravda, že malé firmy nemohou pomoci svým zaměstnancům ke kariérnímu růstu. I když mají plošší organizaci, zaměstnanci se mohou učit novým dovednostem v rámci spolupráce s majitelem nebo kolegy. Mohou například být obchodníky, ale pomáhat vám s reklamou. Mohou aktivně pomáhat ve skladech. Mohou získat odpovědnost ve více oblastech. Ve velkých firmách lidé často dělají v rámci své kariéry jen jednu práci. Rychle sice dosáhnou vyššího platu, již ale nemají kam vyrůst. To by majitelé malých firem měli zdůrazňovat.

- Odměna za práci. I když plat je velmi důležitý, jeho schopnost udržet zaměstnance ve firmě se často přeceňuje. Platy v malých firmách by se měly alespoň blížit těm ve velkých firmách, důležitější však je nabízet více možností uznání. Může se jednat o bonusy založené na měřitelných výsledcích, volno navíc, vstupenky na sportovní akce apod. Nezapomínejte však na projevy uznání před ostatními zaměstnanci. Pomáhá to nejen motivovat ty nejvýkonnější, ale také vytvářet zdravou soutěživost.

- Benefity. Individuální benefity pro zaměstnance mohou zahrnovat celou škálu věcí. V USA je například žhavou otázkou zdravotní pojištění zaměstnanců. Zdravotní a sociální zabezpečení by dnes mělo být pro malé firmy prioritou.

- Hubenější organizační prostředí. Z této skutečnosti mohou malé firmy udělat výhodu. Jsou dva způsoby, jak potenciálním zaměstnancům prezentovat méně strukturované prostředí: 1) prostředí, které nabízí svobodu práce na projektech a učení novým dovednostem, která by nikdy nenastala ve velké firmě, 2) možnost vyzkoušení různých odpovědností lépe připraví na samostatné podnikání.

-kk-

Zdroj: HR Resource - americký portál a diskusní komunita o lidských zdrojích
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Resource