I bývalá hvězda může dostat výpověď

Co uděláte se zaměstnancem, jehož výkon klesá od skvělého k průměrnému? Snažíte se s ním promluvit, ale další půlrok má spíše klesající tendenci a začíná tím ovlivňovat ostatní? Je na čase nechat ho odejít?

Odpověď je ano. Jste na stopě jedné z nevyvratitelných zákonitostí firemního života. Je velmi těžké zvrátit průběh úpadku úspěšného člověka, navíc když začne negativně ovlivňovat ostatní.

Takovou situaci musíte řešit okamžitě. Ovšem ne tak, že okamžitě propustíte všechny zaměstnance, kterým se začal zhoršovat výkon. Někdy prostě zaměstnanci potřebují nějaký čas, aby se vzpamatovali. Mohou překonávat osobní krizi, mohou být znudění a potřebují vaši pomoc, aby našli v práci více výzev.

Pokud však začnou bývalí tahouni zaostávat dlouhodobě, je to problém. Jeden z nich je ten, že si myslí, že jim to projde, že je chrání zašlá sláva. A někdy se nemýlí.

Když si všichni zvyknou na to, že bývalá hvězda už nepodává žádné výkony a firma s tím nic nedělá, všichni uvíznou v nepříjemné bublině mlčení.

-pk-

Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk