Hledá se finanční ředitel Zn.: vzdělání nebo inteligence

V otázce přijímání finančních manažerů diskutují odborníci o tom, zda je lepší zárukou kvality prestižní vzdělání uchazečů nebo prostá inteligence. Shodují se však na tom, že nejdůležitější je nadšení a energie. Finanční manažer by měl být chytrý, hledat odborné zkušenosti i nad rámec svých povinností, mít vůdcovský potenciál, dokázat strategicky uvažovat a vkládat finanční data do kontextu celého fungování firmy.

Pokud si firma myslí, že finanční ředitel musí mít akademický titul nejlépe z prestižního ekonomického ústavu, měla by se zaměřit na průzkum vzdělání uchazečů. Akademické vzdělání však samo o sobě nemůže zaručit budoucí úspěch. Odborníci upozorňují na to, že i moderní certifikační testy často obsahují něco zcela jiného než praxe finančního ředitele. Náboráři by se tak měli primárně zajímat o to, zda mají uchazeči pro výkon příslušné pozice dostatek dovedností, které budou navíc schopni ještě dále rozvíjet.

Ruku v ruce se zájmem o osobní rozvoj by potenciální finanční ředitel měl mít také zájem vyhledávat a řešit problematické situace, jako jsou například neefektivně fungující obchodní jednotky. Klíčovou roli hrají samozřejmě i komunikační a prezentační dovednosti. Z hlediska odborných znalostí nemusí nový finanční ředitel být hvězdou ve všech aspektech finančního řízení, ale měl by však mít alespoň zkušenosti s různými částmi tohoto odvětví, jako je práce kontrolora, vytváření finančních analýz či správa pokladny.

-kk-
Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com