Heslo se neříká

Běžný uživatel počítače se přihlašuje minimálně do desítky systémů. Hesla se tak stávají každodenní součástí života, včetně toho pracovního. O to více je třeba předcházet tomu, aby mohla být zneužita a poškodit jednotlivce nebo firmu, ať už finančně nebo z hlediska pověsti.

- Zachovejte důvěrnost. Svá hesla nikomu nesdělujte. Vydávat se za vás totiž může kdokoli. V případě, že např. vaši zaměstnanci budou potřebovat přístup k systémům, do nichž máte heslo pouze vy, požádejte IT oddělení, aby jim vytvořilo vlastní přístupové údaje. Totéž platí pro případné techniky, kteří budou opravovat váš počítač. Důležité je také sledovat prostředí kolem vás, zda vám někdo takříkajíc nekouká přes rameno.

- Zachovejte aktuálnost. Vybavte svůj počítač nejnovějšími verzemi ochranného softwaru od důvěryhodných poskytovatelů. Ujistěte se, že pravidelně provádíte kontrolu svého systému. Nejedná se přitom jen o viry, ale i spyware a další malware. Bez aktuální ochrany může být do vašeho počítače nainstalován program, který dokáže přečíst vaše hesla, aniž byste o tom věděli.

- Nebuďte konzistentní. Nepoužívejte tatáž hesla pro všechny systémy. Jakmile by totiž někdo napadl jeden systém, získá vaše přístupové údaje i do dalších systémů. Veškerá pracovní hesla oddělte od osobních, např. bankovních hesel a udržujte je odlišné také od hesel k e-mailovým účtům a účtům na sociálních webech.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek