Globální trh práce manažerů a profesionálů sílí

Šance na získání práce pro manažery a profesionály na celém světě se s nástupem ekonomické recese zlepšují. Ukázala to studie mezinárodní náborářské společnosti Antal s názvem The Global Snapshot, která oslovila 9117 firem na 52 hlavních trzích v západní a východní Evropě, Africe, Indii, Číně a USA.

Počet firem, které v současné době najímají nové zaměstnance na pozice manažerů a profesionálů vzrostl z 54 % na začátku letošního roku na dnešních 57 %. Počet těch, které počítají s náborem v nadcházejících třech měsících pak stoupl z 55 % na začátku letošního roku taktéž na 57 %. Počet organizací, které propouštějí, zůstal relativně stabilní na 23 %.

V České republice nabírá 68 % firem

V západní Evropě najímají nové lidi nejčastěji firmy v Belgii (63%), Lucembursku (63 %), Velké Británii (61 %), Rakousku (61 %) a Švýcarsku (60 %). Nejméně je tomu v Portugalsku (42 %), Španělsku (37 %) a navzdory poměrně silnému ekonomickému růstu i v Německu (32 %). Česká republika – zařazená pro účely tohoto výzkumu do regionu východní Evropy – dosáhla poměrně vysokého výsledku 68 %, Slovensko pak dokonce 76 %.

V celosvětovém měřítku vede Asie

Nejzdravější pracovní trh pro manažery a profesionály je momentálně v Asii. Počet firem, které najímají nové lidi na tyto pozice, v dosahuje 86 % v Thajsku, 81 % v Číně, 80 % na Filipínách a 79 % v Singapuru. Dokonce i v Pákistánu je to 62 % firem, což převyšuje globální průměr. Situace je poměrně zdravá i v USA, kde manažery a profesionály nabírá 66 % organizací.

Nejvíce se nabírá ve zdravotnictví

Pokud jde o odvětví, v nichž jsou manažeři a profesionálové v tuto chvíli nejžádanější, je to především zdravotnictví, odvětví obnovitelných zdrojů energie, maloobchodu a profesionálních služeb. Na opačné straně spektra jsou vládní organizace, noviny a časopisy, elektrárenské společnosti a organizace působící v odvětví hudby a zábavy.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine