Francouzům dochází trpělivost. Berou své šéfy jako rukojmí

Ve Francii se poslední době opakují případy, kdy se šéfové velkých společností stávají rukojmími svých zaměstnanců. Poslední obětí byl ředitel francouzského zastoupení společnosti 3M Luc Rousselet, kterého zaměstnanci zabarikádovali přes noc v kanceláři. 3M plánuje propustit ze svých poboček na celém světě celkem 1800 lidí, včetně 110 z 235 zaměstnanců francouzské továrny v Pithiviers.

Rousselet byl propuštěn druhý den ráno poté, co podepsal dohodu o lepším zacházení se 110 zaměstnanci, kterým hrozí ztráta zaměstnání. Požadavky zaměstnanců se týkaly především více peněz pro odcházející, garancí pro zůstávající a platů těch, kteří stávkovali.

Podobný případ se nedávno stal i dvěma vysokým představitelům společnosti Sony France. Výkonný ředitel a ředitel lidských zdrojů se stali na den rukojmími svých zaměstnanců, dokud nebylo dosaženo dohody o vyplácení odstupného. V továrně na pneumatiky společnosti Continental, která má být zavřena, házeli zaměstnanci na ředitele vejce.

Galský temperament však neburcuje jen propouštění, ale také zlaté padáky a bonusy manažerů, jejichž firmy propouštějí. Příkladem může být odstupné výkonného ředitele výrobce součástek pro automobilový průmysl Valeo ve výši 3,2 milionu eur. Jeho společnost přitom právě oznámila propuštění 1600 lidí.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today