Firmy budou muset svým zaměstnancům a kandidátům připlatit

Průměrný plat by měl růst. Zaměstnavatelé budou nuceni svým pracovníkům připlatit. Bude na ně totiž stále více tlačit nedostatek pracovních sil a s ním spojené nároky zaměstnanců a uchazečů o práci.

Nedostatek pracovní síly v některých profesích nutí zaměstnavatele zamýšlet se nad vyššími platovými požadavky vzhledem t tomu, že na pracovním trhu tyto kandidáti chybí.

Neochotu lidí pracovat za nízký plat registrují také obchodné řetězce. Například společnost Tesco zvedla platy 80 % svých pracovníků o 15 %. 

Omezené možnosti trhu práce nutí zaměstnavatele snižovat požadavky na obsazované pozice. V případě nízkého zájmu o danou pozici se společnost snaží upravit požadavky kladené na odbornost, praxi, jazykové a jiné zručnosti.

Personální pracovníci se také musejí zamyslet nad tím, čím chtějí lidi přilákat. Tradičním motivačním prvkem jsou benefity. Přitom se ale musí myslet na to, že udržení současných pracovních je těžší než získání nových.

Vzhledem k této situaci na trhu by mohl být růst mezd rychlejší. Růst mezd je totiž značně nižší než požadovaná produktivita práce.

-pk-
Zdroj: HNonline - zpravodajský server slovenského ekonomického deníku Hospodárske noviny
Zobrazit přehled článků ze zdroje HNonline